Litterarum, fira d'espectacles literaris

Fira del Llibre Ebrenc

Fira del Llibre Ebrenc 2017

VEGEU-NE PROGRAMA (en breu)

 

Tot a punt per a la festa de la literatura ebrenca o el nostre segon Sant Jordi, tal com denominen alguns la Fira del Llibre Ebrenc. El cap de setmana del 26-28 de maig Móra d’Ebre tornarà a ser l’epicentre de la literatura de les nostres terres amb la celebració de la 14a edició de la Fira del Llibre Ebrenc i Litterarum. Enguany la Fira del Llibre Ebrenc arriba amb moltes novetats!

 

La Fira, que s’ha consolidat com un instrument de promoció de la literatura ebrenca i un motor de la producció literària a les comarques de l’Ebre, és una cita obligada per als amants de la literatura i un punt d’encontre de lectors, escriptors, editors i artistes.

 

No és estrany que la Fira sigui considerada el segon Sant Jordi ebrenc, ja que el caliu literari que s’hi respira s’assembla al que trobem per Sant Jordi en moltes poblacions de referència.

Una llibreria gegant, de 500 metres quadrats i amb més de 2.500 títols d’autors ebrencs, la signatura de llibres, amb la presència de més 30 autors ebrencs, l’entrega de premis als joves escriptors del premi Llibresebrencs.org o la tradicional Jornada del Llibre Ebrenc, que enguany durarà dos dies i comptarà amb Roser Capdevila, l’autora de «Les Tres Bessones», són només algunes de les activitats que fan que les comarques de l’Ebre visquin el caliu de Sant Jordi dues vegada a l’any.

 

Però no s’acaba aquí! Enguany la Fira presenta moltes novetats. Hi destaquen:

 

La impressió de la samarreta ebrenca per reivindicar la nostra identitat, després que el mot ebrenc –a s’incorporés, a petició de la Fira, en el Diccionari de la llengua catalana. Si ets ebrenc –a tenim la teua samarreta! Per 8 € durant la Fira.

 

La virtualització del premi Llibresebrencs.org, en què a partir de l’aplicació Wattpad tothom qui ho vulgui podrà valorar els relats que hi participen. Ens ajudes a trobar-hi els millors?

 

La fusió de literatura ebrenca i vi amb el primer Tast-VInent. Hi participaran dos espectacles literaris que tenen la literatura i el vi com a eix central. No et perdis els sabors embriagats de les paraules!

 

La forta presència d’espectacles literaris de producció ebrenca a Litterarum 2017. Enguany fins a 4 amb Valer Gisbert, Montse Castellà o Arturo Gaya entre els espectacles d’artistes ebrencs més destacats.

 

VEGEU-NE PROGRAMA (en breu)

 

Una gran llibreria de més de 2.500 títols de temàtica ebrenca

Un gran aparador literari i editorial ubicat a la plaça de la Cultura de Móra d’Ebre, que coordina l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) amb les tres llibreries de referència de la Fira: Bassa de Móra d’Ebre, Viladrich de Tortosa i Guaix d’Amposta. En aquesta edició de la Fira, també hi haurà un apartat especial amb els llibres editats per la Diputació de Tarragona.

 

 

Més de 30 autors signaran llibres als visitants

Trenta autors presentaran i signaran llibres als lectors durant els tres dies de la fira. Aquesta és una de les singularitats més interessant de la Fira del Llibre Ebrenc: la capacitat de reunir tants autors ebrencs en un sol espai.

 

Jornada del Llibre Ebrenc

Es tracta d’una de les activitats més destacades de la Fira i enguany es realitzarà durant dos dies.  La primera taula divendres 26 de maig dedicada a la literatura infantil Hi havia una vegada… o com la literatura infantil i juvenil pot ajudar en el coneixement de l’entorn. Hi intervindran Roser Capdevila, l’autora de la col·lecció «Les Tres Bessones», i Núria Ibáñez, autora d’«El Montsià de Bàrbara i Jaume».

La participació especial de Roser Capdevila, l’autora de la col·lecció «Les Tres Bessones», que per primera vegada visita les Terres de l’Ebre per parlar dels seus llibres, ens permetrà conèixer una de les autores de literatura infantil més destacades.

La segona taula dissabte 27 de maig, Els imprescindibles de la literatura ebrenca, a càrrec de Josep Sebastià Cid, professor de literatura. Vol analitzar la presència d’autors ebrencs «imprescindibles» a les biblioteques del territori, amb un debat final amb llibreters, bibliotecaris, lectors, etc. Les taules les moderarà l’Institut Ramon Muntaner.

 

 

No et quedis sense la samarreta dels ebrencs!

L’objectiu d’aquesta samarreta de color verd com el riu Ebre amb la definició del mot ebrenc i amb un missatge clar «Sóc ebrenc –a» és potenciar la identitat cultural d’un territori. Es tracta d’una acció amb la qual l’equip de la Fira del Llibre Ebrenc vol socialitzar sense complexos el mot ebrenc entre les persones que tinguin el sentiment de pertànyer al territori. Arriba després que l’Institut d’Estudis Catalans hagi incorporat el terme ebrenc –a al Diccionari de la llengua catalana (DIEC2), a petició de la mateixa Fira del Llibre Ebrenc l’any 2015.

 

 

Ajuda’ns a escollir els millors relats del premi Llibresebrencs.org

El premi de relats curts a Internet adreçat a jóvens de les Terres de l’Ebre i àrea d’influència incorpora com a novetat la incorporació a la plataforma Wattpad, una xarxa social en la qual escriptors i lectors comparteixen l’espai. Així, els relats participants es penjaran a aquesta plataforma per tal que siguin els lectors els qui escullin per votació popular un relat guanyador per a cadascuna de les quatre categories. Se’n donaran a conèixer els guanyadors dissabte 27 de maig, a les 17.30 hores, a la carpa de la Fira.

 

 

Paraules embriagades, el Tast-VInent

Una activitat que es realitzarà per primera vegada serà Tast-VInent, una sessió de presentació breu d’un màxim de 15 minuts de dos espectacles literaris ebrencs que tenen la literatura i vi com a eix central. L’activitat es combinarà amb la mostra Litterarum et Vinum, espai de la Fira on es podran assaborir vins de diverses denominacions d’origen de Catalunya acompanyats de textos literaris i imatges d’activitats realitzades en les biblioteques del projecte Biblioteques amb DO.

Un Litterarum més ebrenc que mai

A la 10a edició de Litterarum es podran veure complets fins a 4 espectacles literaris basats en la literatura ebrenca. Gaudirem de «La casa de la memòria» de Valer Gisbert i literatura d’Artur Bladé, «Dunes» de Montse Castellà i Laura Borràs amb literatura de Burgos i altres, «Les passions de la Menestrala» de Valer Gisbert i literatura d’Aliern i «Sense pistola» d’Arturo Gaya, Laia Oliveras, Paco Prieto i Kike Pellicer amb literatura de Casasses. Vegeu el programa de Litterarum.

 

 

Si ets ebrenc i t’agrada la literatura i el caliu de Sant Jordi, tens una cita amb nosaltres els dies 26, 27 i 28 de maig.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest