Litterarum, fira d'espectacles literaris

Fira del Llibre Ebrenc

Litterarum se suma a l’Any Vinyoli i estrena enguany una secció d’audiovisual literari

FIRA LLIBRE EBRENC

L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, i el director de Litterarum – Fira del Llibre Ebrenc, Albert Pujol, han presentat aquest matí a l’Ajuntament de Móra d’Ebre el cartell de la setena edició de la fira d’espectacles literaris i de l’onzena edició de la Fira del Llibre Ebrenc. Un esdeveniment literari doble que durant tres dies, del 30 de maig a l’1 de juny, convertirà la capital de la Ribera d’Ebre en l’epicentre de la literatura en llengua catalana.

Entre les novetats més importants d’enguany hi ha l’adhesió de la fira a l’Any Vinyoli, comissariat per l’escriptor Jordi Llavina. En aquest sentit, Litterarum 2014, organitzat per l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes, comptarà amb una llotja professional d’espectacles que tractaran especialment l’obra del poeta Joan Vinyoli. Així, s’hi podran veure diversos muntatges de disciplines diferents que tenen la poesia vinyoliana com a eix central. A més, Litterarum canalitzarà les demandes d’ajuntaments, centres culturals, teatres i altres entitats que vulguin realitzar activitats amb un espectacle literari d’aquest escriptor.

L’altra novetat destacable serà la incorporació d’una secció d’audiovisual literari dins la programació de Litterarum. Aquesta s’encetarà amb la projecció del curtmetratge La gallina, del director ulldeconenc Manel Raga. Inspirat en el conte homònim de Mercè Rodoreda que forma part del recull La meva Cristina i altres contes (1967), el curt de Raga està protagonitzat per l’actriu Sílvia Sabaté i ha estat guardonat amb diversos premis i reconeixements, com ara l’Òpera Prima al millor curtmetratge del Col·legi de Directors i Directores de Cinema de Catalunya, ha estat finalista als Premis Gaudí 2014 i nominat als Goya 2014, a més de participar en competició oficial a la Biennal de Venècia 2013, entre altres.

La voluntat dels organitzadors de la fira és aconseguir que aquest 2014 Litterarum es consolidi més fermament com a fira professional i d’abast nacional. Actualment, la fira d’espectacles literaris forma part del Mapa de festivals, fires i mercats de les arts escèniques a Catalunya que realitza l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Enguany s’han rebut més de 120 propostes d’espectacles literaris per participar-hi, 15 dels quals han estat seleccionats per l’organització per ser programats en l’edició 2014. D’entre aquests, 4 espectacles són de creadors de les Terres de l’Ebre o compten amb participació ebrenca. En aquest sentit, el director de la fira, Albert Pujol, ha destacat un espectacle inspirat en Camí de sirga de Jesús Moncada que es representarà en un llagut enmig del riu, dirigit per Valer Gisbert.

Paral·lelament, es continua potenciant la Fira del Llibre Ebrenc, que enguany mantindrà la carpa de 200 m2 amb llibres, el cara a cara d’autors i editors, les presentacions de novetats editorials o el premi de relats curts per Internet Llibresebrencs.org. Enguany aquest premi arriba a la seua desena edició i per commemorar-ho s’editarà un llibre digital de descàrrega gratuïta amb els relats guanyadors de totes les edicions realitzades.

L’alcalde, Joan Piñol, ha assenyalat que tot i celebrar-se a Móra d’Ebre, darrere la fira hi ha molta gent. “No és només el projecte d’una població, sinó que comptem amb el suport decidit d’institucions d’arreu del país; la qual cosa ens ha obert els ulls per apostar-hi fermament.”

L’any passat més de 3.000 persones van passar per la fira i enguany s’aspira a assolir la xifra de 4.000 visitants. El director de la fira ha avançat que es crearan paquets turístics. “Això ens permetrà tenir una important repercussió econòmica al territori.”

El cartell, creat pel dissenyador benissanetà Jordi Morera, vol mostrar el llibre com a eix central, el qual pren vida quan el sostenen tots els participants d’aquest esdeveniment literari (escriptors, lectors, artistes, espectadors…). Així doncs, en la imatge gràfica, darrere la coberta d’un gran llibre que alhora inclou la informació de la fira, s’endevinen diverses figures que en són part important.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest